Nieuwsbrief december 2024 - 2025
Agenda
Maandag 16 december | 3e advent | |
Vrijdag 20 december | Kerstviering 13.45 uur kerstzang op het plein | |
Maandag 6 januari | Driekoningen | |
Vrijdag 10 januari | Driekoningen kleuters | |
Dinsdag 14 januari | Driekoningenspel voor klas 6 en ouders VS kleverpark Locatie: VS Kennemerland tijd: 20.00 uur | |
Vrijdag 17 januari | Driekoningenspel voor klas 4 en 5 tijdens schooltijd | |
Dinsdag 28 januari | Ouderavond klas 1, inloop 19.15 uur start 19.30 uur | |
Woensdag 29 januari | Algemene ouderavond, start 19.15 uur |
In deze nieuwsbrief
- Van de directie
- Sint Maartenfeest
- Nieuw kleuterrooster
- Driekoningenspel
- Kijkje in klas 4
- Nieuwe bibliotheekboeken
- Praktische zaken (beeldmateriaal en absentie)
- Ingekomen stukken
- Vakanties en studiedagen
- Snelkoppelingen
Van de directie
Beste ouders,
We naderen het einde van het kalenderjaar, een tijd waarin we stil kunnen staan bij alles wat we samen als school hebben mogen ervaren. Na de vorige nieuwsbrief wil ik graag het Sint Maartensfeest nog eens onder de aandacht brengen. Zelf was ik bij de viering bij Elswout, waar de ouders van klas 2 gezamenlijk een prachtige prestatie hebben neergezet. Een avond vol sfeer, met een prachtige stemmige wandeling door het donker wordende bos. We wandelden langs tafereeltjes en werden omringd door de muziek die leerlingen en ouders samen maakten. Wat een bijzonder moment! Dit is iets dat kinderen voor altijd in hun hart meedragen. Als oud-vrije school leerling weet ik hoe waardevol zulke ervaringen zijn.
De afgelopen weken hebben we als school intensief toegewerkt naar het Sinterklaasfeest. Wat een beweging en spanning komt er altijd vrij in deze tijd van het jaar. Deze spanning is echt voelbaar in de school.
Wij hebben deze weken ook gebruikt voor de eerste evaluatie van het gelijke dagen model. Hieruit volgden een aantal knelpunten:
- de pauzes voor leerkrachten zijn niet goed ingeroosterd
- de op papier berekende onderwijstijd klopt niet met de uren dat de leerlingen op school zijn
- er zijn te weinig studiedagen ingepland
- de verschillende eindtijden met kleuters en 1 t/m 6 zorgen voor veel praktische problemen bij ouders, BSO organisaties en school. Zie verderop in de nieuwsbrief voor de aanpassing die wij daarom zullen doen per 6 januari met het rooster van de kleuters.
Tijdens afgelopen studiedag op 12 november, hebben we gesproken over het signaleren van problemen en het voeren van de juiste gesprekken, zowel met leerlingen als met elkaar. We hebben ons ook verdiept in onszelf als team: Wie zijn wij als individuen? Wat zijn de sterke punten en ontwikkelpunten in ons team, en hoe verbinden we deze? We willen graag verder bouwen aan een team waarin ieder zich gezien, gehoord en ondersteund voelt en tot ontwikkeling kan komen.
Helaas zijn er tot eind juni geen studiedagen meer ingepland. Deze beslissing werd vorig jaar genomen, maar we merken nu dat dit ons belemmert in de samenwerking. Er is veel werk te verzetten, en door gebrek aan studiedagen is er niet genoeg ruimte om écht samen te bouwen. Ook hebben leraren recht op deze studiedagen (83 uren per jaar). Daarom zijn we in gesprek met de Medezeggenschapsraad (MR) over de mogelijkheid om later in het jaar en vanaf volgend schooljaar weer de gewenste en wettelijke studiedagen in te plannen. De leerkrachten hebben deze tijd nodig, de leerlingen maken meer tijd dan nodig en studiedagen helpen ons om verbonden en in ontwikkeling te blijven. Dit zal uiteindelijk ook ten goede komen aan onze leerlingen. De komende periode neem ik u verder mee in het proces met de onderwijsuren. Daarbij is nog een en ander wat we moeten oplossen met elkaar. We nemen de tijd om dit zorgvuldig met u en de MR op te pakken.
Verder zijn we bezig met het werkverdelingsplan. Dat is een wettelijk stuk wat nog grotendeels ontbrak tot op heden. Het is juist heel belangrijk dat we het werk goed verdelen, zodat we met z'n allen gezond en veerkrachtig blijven. Ieder heeft recht op pauze, dit is tot nu toe niet officieel ingeroosterd. Werken op een vrije school vraagt meer dan op andere scholen, dat durf ik wel te stellen. Hoe zorgen we ervoor dat ons team vitaal blijft? Hoe blijven we in balans en kunnen we samen de school dragen, met de energie die we nodig hebben? Het werkverdelingsplan is een hulpmiddel om dit te realiseren. Het is een plan van en voor het team, en we hopen dat het rust en helderheid zal brengen op verschillende vlakken.
En dan nu vooruitkijkend naar de laatste weken van het jaar. Vorige week maandag begon de eerste advent. Het voelde magisch toen we de school binnengingen in de donkerte van de decembermaand, enkel verlicht door de zachte kerstlichtjes en met de muziek van het ouderorkest dat kerstliedjes speelde. Dit moment is iets wat de kinderen ongetwijfeld ook meenemen in hun hart.
Daarna had ik de eer om aanwezig te zijn in de kleuterklassen, waar de kinderen omringd werden door engelachtige muziek. Ouders speelden op keyboard, ukelele en harp, en in het midden van het adventstuintje zat een engel. De kinderen mochten één voor één hun kaarsje bij de engel aansteken. Wat een bijzonder ritueel, een moment vol zachtheid en verbondenheid. Het is zo'n bijzondere traditie, die ik een echt cadeau voor de kinderen vind.
Volgende week verwelkomen wij Naomi Belle: een nieuwe collega voor klas 1 t/m 6, die ons team komt versterken. De ouders van de klassen waarin zij werkzaam zal zijn, zullen nog een apart bericht van mij ontvangen. Van harte welkom Naomi!
Dan wil ik ook een persoonlijk verhaal van een collega met u delen. Helaas heb ik in de kleuterklas moeten aankondigen dat de toekomst van juf Annelotte op onze school onzeker is. Zij heeft momenteel geen eigen woonruimte in de stad en verblijft tijdelijk met haar kinderen in een woning die zij eind januari moet verlaten. Juf Annelotte heeft met veel energie gezocht naar een nieuwe woning, omdat ze ontzettend graag bij ons wil blijven werken. Deze wens is wederzijds: we hopen dan ook van harte dat zij onze gewaardeerde kleuterjuf kan blijven. Maar we moeten ook voorzichtig nadenken over een scenario voor het geval haar zoektocht naar een woning niet slaagt. Als dat gebeurt, zal Annelotte naar de regio Den Haag verhuizen en, na haar opzegtermijn, bij ons vertrekken. In dat geval zullen we direct een vacature plaatsen en binnen ons team kijken naar mogelijkheden om haar te vervangen. Tot die tijd hopen we op de gouden tip voor een fijne woning hier in de regio en willen we juf Annelotte zo goed mogelijk steunen. Een van onze ouders is al begonnen met het aanboren van zijn netwerk, denkt u ook met ons mee?
Tot slot: vrijdag 20 december zingen wij met de collega's op het plein vanaf 13u45 kerstliederen voor de kinderen en voor u, met het ouderorkestje als begeleiding. Komt allen gezellig op het plein het kalenderjaar afsluiten met ons!
Ik wens u voor nu alvast een goede laatste tijd van het jaar, een mooi uiteinde en een stralende start van 2025.
Met warme groet,
Maartje van den Heuvel, directeur
Sint Maartenfeest klas 1, 2 en 3
Donderdag 7 november hebben de klassen 1 t/m 3 weer het Sint Maartenfeest in Elswout gevierd. Na gezang en het mooie verhaal van Sint-Maarten liepen de kinderen met zelfgemaakte lampionnen de sfeervolle lichtjestocht over het landgoed waar ze het notenvrouwtje, appelvrouwtje en rijke man tegenkwamen. Als afsluiting heeft iedereen nog kunnen genieten van warme chocomel met speculaasjes.
Het Sint Maartenfeest komt volledig tot stand door ouderparticipatie. Speciale dank gaat uit naar Staatbosbeheer, boswachter Rien, de (kinder)muzikanten en de sponsoren die dit feest wederom mogelijk hebben gemaakt.
Nieuw kleuterrooster
Zoals u in het voorwoord hebt kunnen lezen, hebben we de afgelopen weken de huidige aanpak met het 5 gelijke dagen model geëvalueerd.
In de eerste weken van het schooljaar merkten we dat theorie en praktijk van het gelijke tijdenrooster niet goed op elkaar aansluiten: er is bij het vormgeven van het nieuwe rooster gekozen voor iets kortere schooldagen voor de kleuters. Dit leek logisch omdat hun schooldagen in het nieuwe rooster langer werden en we in het vrije schoolonderwijs juist gewend zijn dat kleuters kortere schooldagen hebben.
In de praktijk levert het kwartier verschil tussen kleuters 13.45u en 1 t/m 6 14.00u voor veel betrokkenen onrust en ontevredenheid op. Er zijn veel klachten van ouders, BSO organisaties en leerkrachten over de huidige schooltijden. Omdat er in onze school geen aparte kleutergang is en we een klein schoolplein hebben, is er veel rumoer op de gang vanaf 13.45u. De klassen 1, 2 en 3 hebben hier veel last van tijdens hun laatste lesuur. Ook staan ouders met een kleuter en een kind in een hogere klas nu allemaal in deze kleine ruimte te wachten tot de klassen 1 t/m 6 uit zijn. Ook de BSO organisaties hebben er last van dat ze met een groep kleuters moeten wachten tot de andere kinderen uit zijn om 14.00u. Zij mogen nu tijdelijk in de zaal wachten als noodoplossing. Daardoor komen de euritmielessen in het gedrang. Op onze bosdag merken de kleuterleerkrachten tegelijkertijd dat een lange dag buiten erg veel is voor de kleuters. Zij zouden deze dag graag inkorten.
In overleg met de collega vrije scholen en bestuur is besloten dat we nu wat aanpassingen mogen doen, naar aanleiding van de context-gebonden problemen van Vrije School Kleverpark. De pleinsituatie/ gangsituatie, aansluiting met BSO en Kinderopvang en de bosdag geven op onze school problemen met de huidige schooltijden. Bestuur onderschrijft het belang om deze problemen aan te pakken en ervaringen op te doen met meer op maat passende tijden. Daarom hebben wij de MR gevraagd in te stemmen om na de kerstvakantie aanpassingen te doen en de schooltijden van de kleuters bij 1 t/m 6 aan te laten sluiten. De MR heeft aangeven hier mee in te stemmen.
Dit betekent vanaf 6 januari:
- Dat de kleuterklassen vanaf 6 januari (direct na de kerstvakantie) schooldagen hebben van 8.30-14.00u.
- Op de bosdag (die vanaf 5 februari weer start) wordt de tijd juist wat ingekort, we hanteren 8.45u-9.00u als inlooptijd en 13.15-13.30u als ophaaltijd. Op de bosdag start het onderwijs dus om 9.00u en zullen de leerkrachten uiterlijk om 13.30u weer vanaf de boslocatie vertrekken.
Op deze manier kunnen we op korte termijn tegemoet komen aan de huidige onrust. Wij hopen dat u ook blij bent met deze wijzigingen. BSO organisaties worden door ons ingelicht. Zij zullen contact met u opnemen indien het contract ingekort moet worden.
Driekoningenspel
Op dinsdagavond 14 januari 2025 zullen docenten en ouders van VS Kennemerland, VS Kleverpark en VS de Lindeboom het Driekoningenspel opvoeren voor leerlingen van klas 6, ouders van alle klassen en ander belangstellenden. (oud leerlingen graag plaatsnemen bij de ouders)
De uitvoering voor klassen 4 en 5 zal onder schooltijd zijn. Het Driekoningenspel is niet geschikt voor kleuters en jonge kinderen.
Aanvang spel 20:00 uur • Zaal open 19.45 uur • Einde spel ongeveer 21.30 uur
Kijkje in klas 4
In klas 4 gebeurt van alles. Pietenkoeken bakken, Sint- en kerstliederen fluiten, kruissteken borduren, een brief leren opstellen en écht corresponderen met een vierdeklasser van een andere school.
Voor het eerst surprises voor elkaar maken, een kerstboom in knoopvormtekening en Ruby uit klas 5 kan zo mooi tekenen dus die leerde ons een vosje. En we weten nu allemaal hoe we een staartdeling moeten maken.
Nieuwe bibliotheekboeken
Dankzij de kinderboekenweekactie van de Kennemer Boekhandel hebben we diverse mooie nieuwe boeken voor de bibliotheek aan kunnen schaffen.
Dank voor jullie hulp hierin!
Praktische zaken
Goede kleding mee
De kinderen spelen ieder dag buiten, ook als het regent. Zorg ervoor dat de kinderen een goede jas mee hebben!
Op tijd
Vriendelijk verzoek om op tijd op school te zijn. De deuren gaan open om 8.20 uur en fijn als alle kinderen om 8.30 in de klas zitten zodat er gezamenlijk gestart kan worden.
Akkoord beeldmateriaal
We willen u eraan herinneren dat u te allen tijde de voorkeuren voor het gebruik van beeldmateriaal van uw kind(eren) kunt bijwerken. Dit omvat foto's en video's die tijdens schoolactiviteiten worden gemaakt en mogelijk worden gedeeld op onze website, sociale mediakanalen, in nieuwsbrieven of andere publicaties.
Het is voor ons van groot belang om uw wensen en privacy te respecteren. Daarom vragen we u vriendelijk om, indien u uw voorkeuren wilt wijzigen, dit aan te geven bij de administratie en in Klasbord.
Absentie
Graag ontvangen wij dagelijks de absent meldingen van uw kind voor 9 uur in onze klasbord app. Zo weten wij of alle kinderen die zelfstandig naar school komen veilig zijn aangekomen.
Ingekomen stukken
Beste ouders en verzorgers,
Op dit moment wachten er nog 17 gezinnen in Haarlem op een steungezin. Deze feestdagen willen we er alles aan doen om hun wens in vervulling te laten gaan. Jij kunt daarbij helpen!
Wil jij het verschil maken in het leven van een kind? Het is eenvoudiger dan je denkt: een paar uurtjes per week is al genoeg om echt iets te betekenen.
Hebben jullie ruimte in je hart om een kind extra aandacht te schenken? Of heb je zelf behoefte aan steun? Neem dan contact op. Maak het verschil voor een kind, word Buurtgezin!
Contact:
Claire - coördinator Buurtgezinnen Haarlem noord-west-centrum en Spaarndam
0610879850
Esther – coördinator Buurtgezinnen Haarlem oost en zuid
esthergroenheide@buurtgezinnen.nl
0640655576
Vakantierooster en studiedagen 2024-2025
Vakanties
Kerstvakantie | Zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari | |
Voorjaarsvakantie | Zaterdag 15 februari t/m zondag 23 februari | |
Meivakantie | Vrijdag 18 april t/m maandag 5 mei (incl Pasen en Bevrijdinsgdag) | |
Hemelvaart | Donderdag 29 mei t/m zondag 1 juni | |
Pinksteren | Zaterdag 7 juni t/m maandag 9 juni | |
Zomervakantie | Zaterdag 12 juli t/m zondag 24 augustus |
Studiedagen
Maandag 23 juni | Studiedag, geen les |